Середа, 15.05.2024, 00:58Вітаю Вас Гість | RSS
Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №22
Розпочато набір до 1-х та 10-х класів. Звертатися за телефоном 58-61-36
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

09:28
КАРАНТИН VS ЗНО


Поради психолога, 
як підготуватися до ЗНО в умовах карантину

Карантин став великим сюрпризом для Вас, випускників освітніх закладів – майбутніх абітурієнтів. 
Адже, ЗНО відбудеться за будь якого сценарію і розвитку подій стосовно карантину. Остаточне рішення ще не прийнято, терміни проведення не визначені. 
Водночас карантин може стати не тільки випробуванням для випускників, а й відкрити нові можливості.
Для кардинальних перетворень, змін і роботи над собою потрібен час – і цей час Вам зараз наданий. 
Нам завжди важко навіть зупинитися і обміркувати шлях до своєї мети, почати необхідні зміни, вписати їх у шалений графік.  Позаяк в останній, суттєві корективи вніс карантин, який позбавив нас відмовок від того, щоб нарешті зайнятися власним перетворенням, спланувати подальший життєвий шлях, який можливо докорінно буде відрізнятися від вчарошняго. 
Не варто нехтувати такою можливістю.
Придивіться, усе не так песимістично як спершу здалося. Справа в іншому. Коли навколишній світ трішечки завмирає, це дає можливість подумати і про власний, внутрішній світ, по іншому оцінити свої можливості, віднайти нові ресурси. 
А тут усе склалося, мов за велінням чарівної палички: березень, початок року, (і все ж таки, шанси на те, що 2020 буде Вашим стартом до зірок досить великі), обмеження зібрань і вимушене усамітнення з присмаком переоцінки цінностей. 
Звісно, складно зберігати спокій, однак чи це не найпрекрасніший момент озирнутися навкруги, поміркувати над зробленим і скласти план дій на майбутнє? 
Заспокойтеся, подумайте, куди будете вступати для здобуття подальшої освіти, чи це дійсно ваш вибір, перегляньте фільми, які давно хотіли подивитися і свої погляди на світ. Цю ситуацію ми змінити не можемо, але можемо змінити своє відношення до неї.
Однозначно, для випускників, карантин – не канікули, тому повинні бути організовані заняття вдома і велика відповідальність за підготовку до ЗНО покладається на батьків і на приховані ресурси самих дітей.
Для того, щоб отримати гарний результат, необхідно не лише володіти знаннями, а й бути впевненим у собі.
Впевненість цілком і повністю залежить від того, наскільки ви здатні «володіти ситуацією», вміти переборювати своє хвилювання.
Я Вам пропоную вже зараз, паралельно з підготовкою по предметам, з яких Ви будете здавати ЗНО, готуватися ще й психологічно. 
Така собі психогімнастика, яка допоможе сформувати у Вас перед іспитом навички саморегуляції в напружених емоційних ситуаціях, подолати відчуття страху перед ЗНО, невпевненості у собі.
Зовнішнє незалежне оцінювання — це випробування для учасника, де враховуються не лише знання з даного предмету, а і володіння емоційним станом (вміння зберігати спокій) а відтак, впевненість у своїх силах. Адже, в стресовій ситуації надмірного хвилювання і  неспроможності опанувати себе,  це може призвести до стану ступору, коли взагалі не пам'ятаєш вивчений матеріал. 
Психогімнастика поєднує в собі техніку релаксації і аутогенне тренування, які допоможуть Вам подолати відчуття страху та емоційного напруження перед ЗНО, що в свою чергу допоможе сконцентруватись на знаннях предмету.
Пропоную Вам опанувати методи  аутогенного тренування і перед виконанням завдань ЗНО виконати ці вправи:
•    порахуйте до 10;
•    простежте за своїм диханням. Повільно вдихайте (на рахунок 7), затримайте дихання (на рахунок 3) і видихайте поступово, через ніс (на рахунок 10). Прислухайтеся до своїх відчуттів;
•    при собі на ЗНО дозволено мати пляшку з водою. Можна повільно попити малими ковтками воду, сконцентрувавшись на своїх відчуттях води;
•    знайдіть якийсь невеличкий предмет (наприклад ручку, олівець) і уважно розглядайте його, не менше кількох хвилин. Ознайомлюйтесь з кольором, формою, структурою так ретельно, щоб можна було уявити цей предмет із заплющеними очима;
•    подивіться у вікно на небо, розгляньте все, що ви бачите на ньому: форми хмаринок, колір неба і т.д., та лише потім повертайтеся до виконання завдань.
Головне — комфорт і можливість розслабитися, для цього потрібно виконати послідовно такі дії:
•    Сісти спокійно.
•    Заплющити очі.
•    Прийняти сидячи зручне положення, розслабити своє тіло, починаючи з м’язів ніг до м’язів обличчя.
•    Звільнити думки від сторонніх чинників.
•    Дихати через ніс, усвідомлюючи як повітря проходить шлях до легенів. Після видиху повітря, промовити про себе слово, наприклад, «один». Вдихнути повітря і видихнути — «два» і т.д. Дихати легко, глибоко і вільно. Зберігати таку позу декілька хвилин. Розплющити очі, звіритися з годинником. 
Далі розпочинайте виконувати завдання. По закінченню виконання завдання, можна посидіти ще кілька хвилин із закритими, а потім з відкритими очима для того щоб відпочити.
Такі техніки не вимагають спеціальних умінь та особливих тренувань. Варто лише перед ЗНО потренуватися для того щоб автоматизувати свої дії і у разі потреби їх застосувати. 
Досвід показазує, що після виконання цих технік у тілі виникає відчуття задоволення, хорошого самопочуття, зниження споживання кисню. 
Таке розслаблення знижує втому, допомагає швидкому відновленню фізичних сил і сприяє гарному настрою. 
Відкрию маленьку таємницю — спортсмени так роблять перед встановленням нових світових рекордів. 
І попри думки, що все пропало, усі зусилля викладачів і репетиторів не відповідають очікуванням, карантин Вам відкриває нові неіснуючі раніше можливості і необмежений час для саморозвитку. 
Важливо правильно побудувати робочий день, дотримуючись режиму дня та балансу навчання і відпочинку.

Освітні експерти радять учням старших класів звернути увагу на додаткові онлайн-сервіси для підготовки до ЗНО. 
Міністерство освіти і науки запустило онлайн-курси з підготовки до ЗНО. Лекції з української мови та літератури, біології, математики та історії України транслюють на телеканалі «РАДА» і YouTube-каналі Міносвіти. 
Освітній омбудсмен Сергій Горбачов рекомендує звернути увагу на освітні онлайн-платформи Prometheus і EdEra, котрі мають безкоштовні онлайн-курсів для підготовки до ЗНО.
Отже, щоб не гаяти час, пропоную скористатися корисними порадами і відвідати YouTube-канали, присвячені підготовці до ЗНО.  
Необхідну для успішного складання інформацію можна знайти на сайтах ZNOUA, на всі двісті, Підготовка до ЗНО, Be Smart,  ILearn, Easy Peasy, На Урок. Ці ресурси не лише допоможуть залишитися в академічному тонусі, а і стануть гарною альтернативою репетиторам.
А от якщо вивчення профільних предметів дещо втомило, пропоную «перемкнутися» на інші корисні канали. Клятий раціоналіст розкаже, чи можна посивіти від стресу за одну ніч (ні, я не натякаю на ЗНО!), Lacuna доступно розкаже про базові (але від того не менш складні) наукові терміни (якими треба буде часто-густо оперувати в подальшому навчанні, тому тренуймося), а 15×4 Talks допоможуть під новим кутом поглянути на цікаві аспекти соціальних, психологічних та інших феноменів (до хорошого треба звикати).
На час карантину відома освітня онлайн-платформа Coursera дала безкоштовний доступ до майже 4 тисяч онлайн-курсів, а на телеканалі “Київ” щодня показують уроки з шкільних предметів, які спрямовані і на учнів 11 класів.
Головне, пам’ятайте, розвиватися використовуючи такі нові можливості,  як дистанційне навчання, а також просто пізнавати щось нове, користуючись такою кількістю ресурсів і пропозицій, ніколи не було простіше ніж зараз.
 

Категорія: Шкільні заходи | Переглядів: 237 | Додав: Alisa22 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
До уваги батьків!
Корисні посилання
Проєкт МРІЯ
ent
Це потрібно знати
Календар
«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930